Zámek vybudoval v letech 1522 - 1526 Jan z Pernštejna. Úpravy zámku byly provedeny počátkem 20. století a fasáda získala sgrafitovou výzdobou. Dnes je zámek v majetku města Prostějov a spravován je odbor výstavby MěÚ.
Graficke pismenko Zámek je součástí historického jádra Prostějova. Najdete jej při západním okraji Smetanových sadů. Dnes je využívám jako archiv a asi jsou zde i byty. Zámek je jednopatrový, čtyřkřídlý s nevelkým obdélníkovým nádvořím. „ Nádvoří“ je volně přístupné.
Při návštěvě zámku určitě nepřehlédnete vstupní portál, patří mezi nejkrásnější na Moravě.
5.5. 2004

historie

Zámek vybudoval v letech 1522 - 1526 Jan z Pernštejna. Zámek byl součástí městských hradeb. Za Vratislav z Pernštejna, který byl nejvyšším kancléřem Království českého došlo v letech 1568 – 1572 k rozsáhlé renesanční přestavbě zámku. Byly vybudovány arkády, které však byly za třicetileté války zničeny a překrásný portál, který se dochoval dodnes. Na přelomu 16. a 17. stol. se panství stalo majetkem Karla z Lichtenštejna a v té době zámek sloužil