Kostel Panny Marie Hostýnské byl postaven na místě staré zvonice v l. 1914–1916 z iniciativy zdejších občanů, vysvěcen byl r. 1919. V tomto roce byly i zavěšeny první zvony, další v r. 1926, stavbu a zvony financovala Jednota pro vystavení kaple a Rolnická záložna.
Kostel Panny Marie Hostýnské - Držovice
Graficke pismenko Kaple je přístupná v letních měsících (předsíň, po mříž), pravidelně se zde pořádají mše a církevní obřady (svatby, pohřby), je využívána i ke kulturním akcím (adventní koncerty).
info OÚ Držovice, 23.8. 2012

historie

Nový kostel byl postaven v Držovicích na návsi na místě staré zvonice v l. 1914–16 z iniciativy zdejších občanů. Patronkou kostela se stala Panna Marie Hostýnská (pův. vyobrazení v chrámu na vrchu Svatý Hostýn; Panna Marie s Ježíškem metajícím blesky), což je v této části Hané celkem nezvyklé zasvěcení, protože v okolí byl vždy slaven kult Panny Marie Svatokopecké (Svatý kopeček u Olomouce). Samotný akt svěcení stavby proběhl roku 1919. V tomto

Ivo Rozehnal - zdroj wikipedie.cz, E. Horáková, 23.1. 2012

Prostějov  (PT)