Raně gotický kostel z 2. pol. 13. stol. s obdélnou valeně klenutou lodí a čtvercovým křížovou žebrovou klenbou zaklenutým presbytářem. Upraven barokně (1708) a novogoticky (1857). V lodi raně gotický portál, v interiéru gotické a renesanční náhrobníky, sanktuarium a nástěnné malby z 14. a 15. stol.

popis kostela

Kostel sv. Bartoloměje je raně gotická stavba s obdélnou lodí a čtvercovým presbytářem. Loď je obdélná o rozměrech 11,5 x 8 m. Původně byla plochostropá, v baroku byla zvýšena o 1,5 metru a byla do ní vložena valená klenba s lunetami vložených na přízedních pilířích. V západní části lodi je dřevěná kruchta. Loď je osvětlena třemi obdélnými půlkruhem zakončenými okny v jižní zdi, pod prostředním z nich je raně gotický lomený portál profilovaný výžlabky, vejcovcem a oblounky. Nástěnné malby byly odhaleny na severní a východní stěně lodi, uprostřed severní stěny jsou do zdi vloženy dva značně ošlapané gotické náhrobníky neznámých osob. Presbytář je přibližně čtvercový o rozměrech 4,4 x 4,7 m. Zaklenut je jedním polem křížové žebrové klenby, žebra jsou těžká, pětiboká vybíhají z jehlancových římsových konzolek a sbíhají se ve svorníku s reliéfem rozety. V severní stěně je čtvercové sanktuarium, v jeho trojúhelném štítě završeném mitrou je vložen kružbový panel. Okna v jižní a východní zdi jsou mírně lomená, se široce rozevřenými oboustrannými špaletami. Do stěn presbytáře byly druhotně osazeny dva renesanční náhrobky, nápisový Agáty Černé z Vinoře († 1562) a dětský figurální náhrobník z roku 1616. Stěny kněžiště i klenební kápě jsou kompletně pokryty nástěnnými malbami z několika vrstev.

nástěnné malby

Ještě snímek v soupisu památek z roku 1913 zobrazuje stěny v interiéru kostela holé téměř bez stop výmalby a ani soupis samotný se o nástěnných malbách nijak nezmiňuje. Ty byly v kostele objeveny při jeho úpravách na smuteční síň, jejich odkrytí a restaurování provedli v letech 1969 - 1971 akademičtí malíři Alena a Vlastimil Bergrovi a Eva a Josef Němcovi. V krátké době však došlo kvůli chybějící izolaci k narušení maleb vzlínající vlhkostí, proto byly malby roku 1996 zajištěny a roku 1999 nově restaurovány. Malby ze tří časových vrstev pokrývají kompletně stěny kněžiště a kápě jeho klenby, v lodi se dochovaly na východní stěně, na severní stěně vzhledem k dodatečně vložené barokní klenbě a jejím přízedním pilířům pouze ve východních dvou polích severní stěny. Ve středním poli byly ve spodní části narušeny druhotným osazením dvou gotických náhrobníků. Čtyři kápě klenby presbytáře již samy…  číst dále

Zany, podle: Pavelec, Petr: Středověká nástěnná malba v jižních Čechách. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, Olomouc, 2013, 15.4. 2015

historie

Původní farní kostel, nejstarší sakrální stavba Vimperku, byl založen v souvislosti s budováním zdejšího hradu, pravděpodobně kolem poloviny nebo ve druhé polovině 13. století. Během 14. a 15. století vznikly nástěnné malby v lodi a presbytáři. Kostel byl roku 1708 barokně upravován, dnešní podobu získal při novogotických úpravách roku 1857. V letech 1969-71 byl kostel rekonstruován na smuteční obřadní síň, tehdy byly mimo jiné odhaleny dosud zabílené nástěnné malby.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek