Barokní zámek postavil r.1690 Václav Malovec z Malovic. V r.1767 se uvádí, že zámek je kamenný a má 7 pokojů. Po požáru r.1801 nebyl plně obnoven. Sloužil hospodářským potřebám. Dnes je v soukromém vlastnictví a prochází rekonstrukcí.
zámek Libouň
vstupní průčelí
Zámek je nepřístupný. Je v soukromém vlastnictví a prochází rekonstrukcí.
6.8. 2003
turistické

Zámek je v současné době po celkové rekonstrukci a přístupný veřejnosti. Interiéry památkového objektu nabízejí také ubytování v historizujících apartmá a restaurační zařízení.

Ondřej Drlík , 15.7. 2013

historie

První zpráva o Libouni pochází z r. 1352, kdy se připomíná zdejší kostel. Ves je však starší, jak možno soudit podle stavebního slohu kostela. Je to románská rotunda, již lze zařadit do první třetiny 13. století. Ves asi odedávna patřila k statku premonstrátského kláštera v sousedních Louňovicích. Kromě farního kostela tu byla i náprava s tvrzí, jejíž držitelé byli povinni určitými službami klášteru. V r. 1382 seděl na Libouni Ondřej Roháč z Dubé a jeho bratr Beneš Libún, kteří snad měli tvrz od kláštera v nájmu. V r. 1411 držel nápravu Jan Strýček z Libouně. Posledním držitelem tvrze byl Boreš, který po vypálení louňovického kláštera na počátku husitských válek odešel do Vlašimi. Později se na Libouň vrátil, ale zahynul při vypálení zdejší tvrze oddílem táborů. Libouň pak připadla táborským držitelům louňovického statku. Tvrz už obnovena nebyla. Po r. 1690 si tehdejší majitel Libouně Václav Malovec z Malovic postavil…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.1. 2005

Středočeský kraj,  Benešov  (BN),