Farní kostel města Vimperka připomínán za pánů z Janovic roku 1365, část zřejmě starší. Přestavba počátkem 16. stol., úpravy v 18. a 19. stol. V sousedství velká zděná zvonice – městská věž.
Kostel a zvonice od západu
© Ivan Grisa 09/2009
Kostel je přístupný během bohoslužeb (pravidelně v neděli od 8.30 a 18.00). Vstup na městskou zvonici lze zajistit v městském informačním středisku (náměstí Svobody 42, tel. 388 402 230, e-mail: infocentrum@mesto.vimperk.cz).

Kostel Navštívení Panny Marie ve Vimperku a městská zvonice

Stavba kostela byla zřejmě jedním z prvních počinů při přenesení tržního sídliště do lépe hájitelné polohy na návrší proti hradu. Části zdiva věže a lodi pocházejí snad z konce 13. století, kostel se poprvé připomíná roku 1365, někdy v té době byl rozšířen a upraven ve venkovské variantě vrcholné gotiky. Ještě roku 1405 se nazývá novým. Od roku 1500, kdy byla přistavěna kaple sv. Anny na severní straně lodi, probíhaly v kostele rozsáhlé úpravy, zejména jeho zaklenutí. Jižní předsíňka vznikla roku 1600, kdy byla rovněž upravena věž. Kostel se dále měnil v 18. a 19. století, velká oprava proběhla v 70. letech 20. století u příležitosti výročí města. Městská zvonice vznikla kolem roku 1500 pro zavěšení velkých zvonů, které nebylo možno umístit v kostelní věži. Její vzhled ovlivnila barokní přestavba, helmici a část barokních maleb zničil požár roku 1861. Oprava skončila roku 1866, zbytky barokní výzdoby zanikly po posledním…  číst dále

Navštívení Panny Marie

V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení Archanděla Gabriela pro Pannu Marii důkazem že Ježíšovo narození bude zázrak a zvěstování je pravdivé.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek