fara Býčkovice

bývalá fara
Pozdně barokní budova zámeckého typu z II. poloviny 18. století s přilehlým dvorem a zahradou sloužila jako sídlo býčkovického faráře do 60. let 20. století. Dnes soukromý objekt. Oba kostely, k nimž postupně patřila, zanikly.
Bývalá fara od jihu
© Ivan Grisa 11/2010
Graficke pismenko Býčkovice najdeme na soutoku dvou zdrojnic Lučního potoka severně od silnice I/15 a východně od Ploskovic. Příjezd od zmíněné silnice umožňuje křižovatka u Lučního mlýna. Nejbližší železniční zastávka Ploskovice na trati Lovosice - Česká Lípa se nachází necelé 2 km jihozápadně od vsi, autobusové spojení ve volných dnech prakticky neexistuje.

turistické

Od roku 2006 probíhají postupné úpravy objektu ze soukromých zdrojů, v letech 2006-2009 také s přispěním MK ČR (program záchrany architektonického dědictví). Postupně byly opraveny a obnoveny střechy všech tří budov objektu, připravuje se zpřístupnění zahrad veřejnosti. Objekt současné době slouží pro účely trvalého bydlení a je přístupný po dohodě.
    12.12. 2013

Bývalá fara u kostelů sv. Havla a Povýšení sv. Kříže v Býčkovicích
    Prostor obce Býčkovice byl osídlen již v pravěku. První písemnou zmínku obsahuje zakládací listina tepelského kláštera, který jeho fundátor Hroznata nadal roku 1197 řadou obcí na Litoměřicku. Roku 1233 proběhla trojsměna mezi premonstráty, královnou Konstancií a řádem německých rytířů, který od té doby Býčkovice vlastnil (definitivně od potvrzení Václavem I. roku 1237, resp. od roku 1272, kdy se tepelský opat vzdal zástavního práva). Někdy na

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977; Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997; snímky císařských otisků stabilního katastru na http://deskove-hry.110mb.com/cisarske-otisky.php, 29.11. 2010

Litoměřice  (LT)
    Býčkovice