staré nádraží Nové Černovice

nádražní budova zaniklé dráhy Brno - Líšeň; Brno - Černovice
Koncové nádraží zaniklé jednokolejné trať z Nových Černovic do Líšně, postaveno v r. 1905. R 1941 trať získala „Společnost brněnských elektrických pouličních drah“ a provozovala na ní do 60. let 20. stol. tramvajovou linku.
nádražní budova zaniklé dráhy
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Jednokolejná trať z Nových Černovic (tehdy okrajové části Brna), do tehdy samostatného městečka Líšně byla postavena v roce 1905. Měla délku 6,2 km a první vlak po ní projel 16.7.1905. V Černovicích měla trať vlastní nádražíčko, napojené na kolem vedoucí významnou vlárskou trať spojovací kolejí. V roce 1911 byl vypracován nezrealizovaný projekt prodloužení dráhy o 21 km směrem do Moravského krasu. Na sklonku roku 1941 trať získala „Společnost brněnských elektrických pouličních drah“. V roce 1943 ji elektrifikuje a začleňuje do sítě brněnských tramvají. Po náletu 25.8.1944 byl na ní provoz přerušen. V šedesátých letech byl systém tramvajové ...
Milan Caha (zdroj: wikipedie), 3.6. 2010