Filiální kostel z roku 1786 (datum v kartuši pod západním štítem) na bývalém hřbitově. Kromě něj zachována klasicistní vstupní brána a pamětní sloup s porcelánovými medailony. Na hřbitově několik starých stromů.
Pamětní sloup a kostel od západu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Kostel stojí v západní části vsi, táhnoucí se podél Ploučnice v délce několika set metrů. Od silnice II/270 (Mimoň - Jablonné v Podještědí) odbočit na křižovatce u restaurace U zlaté lípy. Nedaleko od kostela prochází červená turistická značka na hrad Ralsko a k průrvě Ploučnice (viz hesla).
Kostel přístupný v době bohoslužeb, které by se měly konat pravidelně v sobotu od 15.00 (nutno ověřit na kontaktní adrese).
Ivan Grisa , 2.5. 2009

Kostel Nejsvětější Trojice v Novinách pod Ralskem
    Filiální kostel z roku 1786 (datum v kartuši pod západním štítem) na bývalém hřbitově. Kromě něj zachována klasicistní vstupní brána se zajímavou mřížovou konstrukcí a pamětní sloup s porcelánovými medailony z roku 1908. Na hřbitově několik starých stromů.
    Ivan Grisa, dle webové stránky obce Noviny pod Ralskem, 2.5. 2009

Liberecký kraj