důl Michálka

důl Jan Nepomucký - Johann Michaeli-Michaeli
Uhelný důl založený r. 1855 Janem Nepomukem Wilczkem. Za hr. Jana Marii Wilczka přeměněn na hlubinný. R. 1954 připojen k dolu Jan Cingr (Michal). Těžba ukončena r. 1976. Poté odstraněny těžní věže. Soubor budov z režného zdiva – technická památka.
majestátní budova bývalého dolu
© Jan P. Štěpánek 11/2008
Graficke pismenko Areál bývalého dolu Michálka na rozhraní ostravského městského obvodu Slezská Ostrava a Michálkovice patří mezi významné technické památky města. Jeho název prošel vývojem od dolu Jan Nepomucký, přes Johann Michaeli a Michaeli až po lidovou Michálku.
Soubor budov z tmavě červeného režného zdiva vytváří ucelený komplex s vysokou architektonickou hodnotou. Ta byla narušena pouze nesmyslnou demontáží starých ocelových těžních věží po ukončení těžby v 70. letech 20. století.
Areál dnes slouží jako sídlo několika menších podniků a firem.

historie

Důl byl založen roku 1855 majitelem slezskoostravského panství hrabětem Janem Nepomukem Vlčkem (Wilczkem), po kterém dostal i své pojmenování – důl Jan Nepomuk. Za hraběte Jana Marii Wilczka byl mělký důl přeměněn na hlubinný s těžní šachtou zvanou Jan Michaeli, později jen Michaeli či lidově Michálka. Těžba uhlí probíhala v porubských a jakloveckých vrstvách. Wilczkové využili v pozdější době zastavení těžby na Zwierzinových dolech a k dolu