Bývalá úklonná štola a výdušná jáma Bedřich ve Slezské Ostravě. Založena r. 1835. Konečné hloubky 199 m dosáhla v r. 1902, kdy byla zlikvidována hlušinou.
celkový pohled na betonové plato a výduch s pomníčkem na místě jámy Bedřich
© Jan P. Štěpánek 12/2008
Graficke pismenko Bývalá úklonná štola a později výdušná jáma Bedřich. Její existence souvisela s provozem nedalekého dolu Trojice.
Jáma Bedřich byla zlikvidována na samém počátku 20. století. Dnes na ní upozorňuje pouze betonové kruhové plato (jakási zátka) s odvětrávací trubicí a malý kamenný památníček. Jáma se nachází v hustém porostu nedaleko zákruty ulice Na Baranovi, ve Slezské Ostravě, ve svahu nad areálem bývalého dolu Trojice.

historie

Jáma Bedřich začala být hloubena v roce 1835, jako samostatný zkušební důl. Po vzniku nedaleké jámy a dolu Trojice, který z počátku fungoval jako mělký důl, byla jáma Bedřich – jáma VI – užívaná jako tzv. úklonná štola, pro sestup horníků do vlastního dolu. Když Trojici hrabě Jan Nepomuk Maria Wilczek přebudoval roku 1870 na hlubinný důl, začala sloužit jáma Bedřich jako výdušná jáma. Zlikvidována byla jáma v roce 1902 prostou hlušinou. Jáma

61-62 Ostravsko