Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Batelov, Nový zámek

zámek Batelov

Nový zámek
Tvrz přestavěná Jiřím Čížovský r. 1586 na zámek. Kolem r. 1681 upraven barokně Odkolky z Újezdce a v r. 1755 Janem Kryštofem Burkhardtem de Klee klasicistně. Necitlivé úpravy v druhé polovině 20. století.
nádvorní průčelí
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Batelov je městečko lokačního typu, poprvé uváděné r. 1279. V historii předcházející zámek tu bývala dvě menší panská sídla – tvrze. Nejprve byla v držení drobného šlechtického rodu s predikátem „z Batelova“. Panství náleželo do poloviny 14. století pánům z Lipé, od poloviny 14. století do konce husitských válek Pacovským, poté Batelovským z Prostného, Mikuláši Radkovcovi z Mirovic a v letech 1546–1626 Čížovským z Čížova. Jiří Čížovský přestavěl roku 1586 tvrz na zámek. Roku 1626 koupili Batelov Krabicové z Weitmile. Kolem roku 1681 byl zámek upraven Odkolky z Újezdce. V r. 1735 koupil panství Jan Kryštof Burkhardt de Klee, který ...
Milan Caha (zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia, Praha 1994), 30.10. 2008

popis

Dvoupatrová dvoukřídlá klasicistní budova obklopena zbytky parku z 19. století. Západní, kratší křídlo v sobě pravděpodobně ukrývá pozdně renesanční jádro tvrze. U vchodu jsou osazeny dvě erbovní desky – Jiřího Čížovského z Čížova z r. 1586 a Viléma Oldřicha Odkolka. Interiéry zámku prošly ve druhé polovině 20. století rozsáhlou adaptací. Místnosti v přízemí západního křídla si uchovaly valené klenby.
    Milan Caha (zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia, Praha 1994), 31.10. 2008