Hřbitov byl založen v r. 1869. Má rozlohu 8879 m2 a je na něm více než 1000 náhrobků. Jsou zde např. náhrobky rodičů Gustava Mahlera. Novorománská obřadní síň z r. 1904 byla vypálena r. 1939. Na konci 20. stol. byl hřbitov rekonstruován.
brána hřbitova
© Milan Caha 04/2010
Nový židovský hřbitov je jedinou dochovanou památkou na dlouhou historii přítomnosti Židů v Jihlavě. První zmínka o židovské osídlení je z roku 1249, početnější komunita se zde vytvořila po roce 1345, na základě privilegia markraběte Karla (císaře Karla IV.). V roce 1425 byli Židé z Jihlavy vypovězeni. Menší osídlení zde vzniklo v polovině 15. století, znovu byli Židé vypovězeni roku 1506. Novodobá židovská obec tu existovala od roku 1858, po druhé světové válce byla obnovena a později změněna v synagogální sbor. Ten zanikl v 70. letech 20. století. Poloha středověkého hřbitova (který jistě díky významnosti a velikosti zdejší židovské komunity v Jihlavě existoval) není známa. Obnovená obec nejdříve pohřbívala své mrtvé v nedalekých Puklicích. Nový hřbitov byl založen v roce 1869. Má rozlohu 8879 m2 a je na něm přes 1000 náhrobků. ...
Milan Caha (zdroj: Kuča Karel: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 5. (H -Kole), Libri, Praha 1997 a Zadražilová Jana na www.kr-vysocina.cz), 23.4. 2010
    Vysočina,  Jihlava  (JI), Jihlava