Raně gotický kostel z konce 13. století, původní farní kostel Batelova. V roce 1670 přistavěna sakristie, v 19. století nově zaklenuta loď.V interiéru vzácný náhrobník z r. 1765.
© Milan Caha 10/2008
Batelov (německy Battelau) je městys ležící po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu dalších památek – dva zámky, hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží a projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
24.12. 2020
historie

Kostel sv. Barbory je původním kostelíkem osady Batelov. Postaven byl na konci 13. století. Z této doby se dochovaly zdi lodi a presbytáře. Kostel byl přestavěn v roce 1670. Tehdy byla nově přistavěna sakristie, zaklenut presbytář, zvětšena okna a proražen nový vchod na západní straně. V 19. století byla postavena kruchta a plochostropá loď zaklenuta dešťovou klenbou. Dnes stojí kostel uprostřed hřbitova, s řadou zajímavých náhrobků.

Milan Caha (zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, Academia, Praha 1994), 8.11. 2008

Vysočina,  Jihlava  (JI), Batelov