Hřbitovní kostel z konce 16. století, barokně přestavěn v l. 1705 – 11, snad architektem Domenicem de Angeli. V interiéru 5 oltářů od sochaře Františka Bauguta. Západně od kostela hranolová zvonice s kostnicí z doby vzniku kostela.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 04/2010
Hřbitovní kostel na hřbitově severně od centra Počátek byl postaven na konci 16. století. Barokně přestavěn byl v letech 1705–1711, snad architektem Domenicem de Angeli. Kostel je jednolodní, obdélný s trojboce uzavřeným kněžištěm. V interiéru je 5 oltářů, snad dílo sochaře Františka Bauguta (autora sousoší sv. Jana Nepomuckého na počáteckém náměstí – viz samostatné heslo) z let 1713–1714. Obraz Večeře Páně na hlavním oltáři je z r. 1714 a vytvořil jej pravděpodobně malíř J. Schmid.

Západně od kostela stojí mohutná hranolová zvonice s kostnicí z doby vzniku kostela. Zvonice je kryta mladší šindelovou bání.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980), 5.7. 2010

půdorys kostela