Původně hřbitovní manýristický kostelík z r. 1572, zničen za švédské okupace v roce 1645. Znovu vybudován strahovskými premonstráty v r. 1661 v barokním slohu. V r. 1892 novobarokně upraven podle projektu architekta R. Völkla.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 04/2010
Kostel sv. Ducha (původně Nejsvětější Trojice, zasvěcení bylo záhy změněno) byl postaven v roce 1572 jako hřbitovní, sloužící novému jihlavském pohřebišti založenému na Špitálském předměstí v roce 1559. Původní renesanční a manýristická stavba byla zničena (jako mnohé další budovy na jihlavských předměstích) za švédské okupace v roce 1645. Znovu vystavěn byl strahovskými premonstráty v roce 1661 v barokním slohu. V roce 1868 byl hřbitov zrušen. V roce 1891 byla zbourána hřbitovní zeď a plocha bývalého hřbitova byla přeměněna na park. V roce 1892 byl kostel novobarokně upraven podle projektu architekta R. Völkla.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J/N, Academia, Praha 1999), 22.5. 2010

popis

Jednolodní orientovaná stavba s odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem. Nad západním průčelí je dřevěná zvonice. Plášť kaple podpírají pilíře, které se skládají z volutových postamentů, kónických dříků a volutových nástavců. Nad západním průčelím je výrazný trojetážový volutový štít s pyramidami na bocích.
    Vysočina,  Jihlava  (JI), Jihlava