Barokní, v jádru gotický hřbitovní kostel, postavený Leskovci na konci 15. století. Z gotické stavby je viditelný portálek v jižní zdi lodi. Zpustlou stavbu nechal barokně obnovit v letech 1715-1716 arcibiskup František Künburg. Další přestavby proběhly v letech 1763, 1811 a po požáru v roce 1821.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Barokní kostel z let 1715-1716 si v jádru uchoval zdivo staršího, gotického kostela (některé zdroje uvádějí, že se jednalo o kapli zasvěcenou sv. Linhartovi), postaveného Leskovci na konci 15. století. Z gotické stavby je viditelný pravoúhlý portálek v jižní zdi lodi. Zpustlou stavbu nechal obnovit arcibiskup František Künburg, o čemž svědčí kamenná deska s jeho erbem nad hlavním vchodem na předsazené předsíni. Další přestavby proběhly v letech 1763, 1811 a po požáru v roce 1821. Kostel je postaven z lomového kamene, je jednolodní, plochostropý, obdélný s trojboce uzavřeným presbytářem. V interiéru je barokní oltář z počátku 18. století s obrazem Jana Křtitele z roku 1814 a sochami svaté Barbory a svaté Kateřiny. Kostel byl zapsán na státní seznam kulturních památek v roce 1958.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 1, Akademia Praha, 1977 a různé internetové zdroje), 31.1. 2020
     Pelhřimov  (PE)
    Horní Cerekev