Pozdně barokní kaple z let 1828 - 1829, kterou vyprojektoval významný regionální stavitel té doby Martin Schindler ze Štoků. Vysvěcení proběhlo 28. září 1829 a celebroval jej jihlavský farář Martin Ignác Weber. V letech 1994 až 2006 proběhla celková rekonstrukce. Památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 10/2011
Obec Hybrálec leží severně od statutárního a krajského města Jihlavy. Prochází jí vedlejší silnice, která vychází severozápadním směrem ze silnice I/38 (směr exit Pávov na D1 a Havlíčkův Brod). Obcí prochází též žlutě značená turistická trasa Jihlavského okruhu.
27.2. 2019
historie

Pozdně barokní kaple z let 1828-1829, kterou vyprojektoval zednický mistr Martin Schindler ze Štoků, významný regionální stavitel té doby. Výstavba kaple byla financována z veřejné sbírky a odkazu koláře Ondřeje Letschera. Slavnostní vysvěcení proběhlo na den sv. Václava – 28. září roku 1829 a celebroval jej jihlavský farář z chrámu sv. Jakuba Martin Ignác Weber. Kaple je zaklenuta pruskými klenbami a zdobena květinovými ornamenty. V šestiboké zvonici na vrcholu střechy je původní zvon z roku 1834, který zhotovil pražský zvonař Karel Bellmann. V letech 1994 až 2006 proběhla celková rekonstrukce kaple, která byla završena novým vysvěcením. Toho se ujal opat Strahovského kláštera Michael J. Pojezdný a uskutečnilo se 1. října 2006. Kaple je památkově chráněna od roku 1958.

Vysočina,  Jihlava  (JI), Hybrálec