dům J. A. Schumpetera

expozice Spolku přátel betlémů v Třešti; Muzeum Vysočiny
Klasicistní palác, vybudovaný po r. 1835 pro rodinu Schumpeterů. Pozdně klasicistně upraven v pol. 19. stol. Rodný dům ekonoma J. A. Schumpetera. Dnes sídlo informačního centra, expozice Muzea Vysočiny, stálé expozice Spolku přátel betlémů.
© Milan Caha 07/2009
První zmínka o stavbě na tomto městišti je z roku 1728. Po roce 1835 byla zbořena přední část domu a místo ní byl vybudován honosný klasicistní palác, reprezentativní sídlo významné místní rodiny Schumpeterů. Ti v Třešti žili prokazatelně od 16. století a v historii hráli významnou roli v hospodářském a politickém životě regionu. Stavební vývoj dvorního křídla zakončila pozdně klasicistní úprava poloviny 19. století. Po ní byla část prostor využita k nájemnímu bydlení. Rodině Schumpeterů patřil dům do roku 1902. Poté měl různé majitele a různá využití. Dnes patří městu a je využíván jako sídlo turistického informačního centra, expozice Muzea Vysočiny, stálé expozice Spolku přátel betlémů.

Josef Alois Schumpeter

Josef Alois Schumpeter se narodil 8. února 1883. V letech 1919–1920 působil ve funkci ministra financí Rakouska. V letech 1925–1932 učil na Bonnské univerzitě, kvůli vzestupu nacismu odešel do USA. V letech 1927–1928 a v r. 1930 působil na Harvardu. Po válce pracoval na oživení japonské ekonomiky a je považován za jednoho z otců japonského ekonomického zázraku. Peter Drucker jej spolu s Keynesem považuje za nejvýznamnějšího ekonoma dvacátého století. J.A. Schumpeter zemřel 8. ledna 1950 v Taconic v USA.

Milan Caha (zdroj: http://www.trest.cz a wikipedia), 30.7. 2009

okruhy, vstupné

Prohlídky obou stálých expozic s průvodcem jsou možné od pondělí do pátku od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hod., v sezóně (červen – září, prosinec, leden) i v sobotu a neděli. Prohlídky pro větší skupiny je možné objednat v infocentru. Vstupné: expozice betlémů: 25,- Kč/osobu, snížené a hromadné vstupné 15,- Kč/osobu expozice Muzea Vysočiny: 25,- Kč/osobu, snížené 10,- Kč/osobu.

Vysočina,  Jihlava  (JI), Třešť