Barokní obdélná kaple s trojbokým závěrem byla roku 1689 postavena jako součást poutního areálu na Křemešníku nad zázračným pramenem. Na počátku 20. století byl do štítu zasazen reliéf znázorňující křest Ježíše Krista od významného sochaře Františka Bílka. Za kaplí je krátká štola, tzv. poustevna.
© Milan Caha 04/2020
Barokní obdélná kaple s trojbokým závěrem byla roku 1689 postavena nad studánkou se zázračným radioaktivním pramenem. Pramen je sezónní, označován je jako Zlatá studánka. Kaple zasvěcena Janu Křtiteli tvořila důležitou součást poutního areálu na Křemešníku – od kaple vede křížová cesta k poutnímu kostelu na vrcholu kopce. Nad širokým obloukovým vstupem kaple je trojúhelníkový štít, do kterého byl na počátku 20. století zasazen reliéfem "Křest Páně v Jordánu" od významného sochaře Františka Bílka. Bílek je údajně autorem i oltářní menzy v interiéru kaple. Tato doplnění barokní kaple inicioval František Bernard Vaněk, pelhřimovský děkan a křemešnický patriot, který na zdejší faře působil v letech 1902–1907. Za kaplí byla odryta krátká štola, tzv. poustevna, ve které údajně v polovině 17. století žil poustevník Jiří Mrňátek. Ten se zde, podle ...
Milan Caha (zdroj: různé internetové zdroje - wikipedie, www.dedictvivysociny.cz a další), 31.5. 2020
    Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Křemešník