Pozdně renesanční jednopatrová budova fary v Batelově postavena v letech 1635-1636 za pánů Krabiců z Weitmile a faráře Ondřeje Františka Kukačky z Rájova, jehož podíl na přestavbě fary zmiňuje nápis na průčelí fary. Fara je významná rovněž pobytem Petra z Mladoňovic a Karla Havlíčka Borovského.
© Milan Caha 01/2020
Batelov (německy Battelau) je městys ležící po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu památek – dva zámky, farní a hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží a projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
29.4. 2021
historie

Farnost v Batelově je doložena ve stejném roce jako Batelov sám, tedy v roce 1279. O podobě původní farní budovy nic nevíme, je zmiňována v souvislosti s pobytem přítele Mistra Jana Husa, Petra z Mladoňovic, který doprovázel Jana Husa na Kostnický koncil a podal pak zprávu o jeho posledních dnech. Současná farní budova je pozdně renesanční. Byla postavena v letech 1635-1636 za pánů Krabiců z Weitmile, kteří Batelov drželi v letech 1625-1659. V té době byl farářem Ondřej František Kukačka z Rájova, jeho podíl na přestavbě fary zmiňuje latinský nápis na průčelí fary. Jednopatrová budova fary má obdélný půdorys, zdobená je sgrafitovou bosáží. Areál fary je uzavřen vysokou kamennou ohradní zdí s bránou, na jižní straně je hospodářská budova. V 19. století na faře sloužila jako hospodyně teta Karla Havlíčka Borovského, který zde strávil devětkrát jeden měsíc letních prázdnin. Havlíček jako bohoslovec také kázal…  číst dále

Vysočina,  Jihlava  (JI), Batelov