Křížová cesta v podobě cihlových kapliček podle návrhu Antonína Theina z let 1903 – 1906 byla postavena jako součást poutního areálu na Křemešníku. Zdobili ji terakotové reliéfy Viktora Foerstera. V roce 1947 byly původní kapličky nahrazeny žulovými od Františka Řeháka, s obrázky Raimunda Ondráčka.
© Milan Caha 04/2020
Graficke pismenko Křížová cesta v podobě cihlových kapliček s obloukovitým vrcholem podle návrhu Antonína Theina z Černova z let 1903 – 1906 byla postavena jako součást poutního areálu na Křemešníku. Cesta vychází od kaple Jana Křtitele a vede ke kostelu Nejsvětější Trojice na vrcholu kopce. Před její realizací soutěžilo několik návrhů, nerealizované návrhy vytvořili Antonín Bílek, bratr slavného sochaře Františka Bílka, a Viktor Foerster. Oba tito umělci se ale podíleli na realizaci křížové cesty jinak: Foerster vytvořil pro jednotlivá zastavení terakotové reliéfy a Bílek je autorem sochy v Božím hrobu. Slavnostní vysvěcení cesty proběhlo 15. července 1906, svěcení ...
    křížek, boží muka
     Pelhřimov  (PE)