Zrekonstruované budovy klášterního pivovaru z 18. století, součást areálu kartuziánského velkostatku. Roku 1873 přestavěn na sladovnu, zrušena r. 1930. Od té doby sklady, nyní budovy využívá VUT Brno jako studentské kulturní centrum.
Hlavní obrázek místa
Hlavní budova sladovny z 18. století. Vpravo novostavba elektrotechnické fakulty VUT. Trávník v popředí zhruba ohraničuje plochu, která dříve byla parkem nedaleké správní budovy klášterního velkostatku.
Graficke pismenko V bezprostředním okolí Starého pivovaru si lze prohlédnout goticko-barokní klášter s kostelem Nejsvětější Trojice a bývalou barokní správní budovu velkostatku. U ní stojí barokní kříž – v místech zbořeného středověkého kostela sv. Víta se hřbitovem. Nedaleko je i zámek Kociánka.
Milan Náplava, 10.12. 2007

historie

Objekty Starého pivovaru se nacházejí v areálu dnešní elektrotechnické fakulty Vysokého učení technického na rozhraní ulic Božetěchova a Metodějova v brněnské čtvrti Královo Pole, která byla do roku 1919 samostatným městem. Pivovar byl součástí hospodářského velkostatku nedalekého kartuziánského kláštera, vytvářel jeho západní stranu. Na východě přes nádvoří (v místech dnešní nové budovy fakulty) stála nedávno zbořená řada přízemních barokních

Milan Náplava podle Archaeologia technica 16/2004, 10.12. 2007

popis

Na ulici Metodějově stojí průčelí patrové budovy, bývalé sýpky. Je nově omítnuto a tak na jeho barokní původ upomínají pouze malá zazděná okénka a rozsáhlé sklepy a vjezd s barokními klenbami z 1. poloviny 18. století. Na jihu navazuje na sýpku třípatrová budova sladovny, jejíž vyšší patra byla přistavěna a modernizována v 19. století. K ní přiléhaly ještě mladší hospodářské budovy, ale ty byly zbořeny. Archeologickým průzkumem byla odkryta