Jedna ze zajímavých a málo známých vojenských staveb před městem Prostějovem. Vojenská pozorovatelna, která sledovala severní předpolí města.
PV - sever
Pohled na voj. pozorovatelnu od jihu.
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Jedna ze čtyř unikátních pozorovatelen města Prostějova se nachází nad obcí Držovice (další pozorovatelny jsou jižní, západní - na kraji lesa na jih od Mostkovic, a východní - nad Vrahovicemi).
Pozorovatelna se typově se podobá kulometnému hnízdu vz. 36. Sloužila k zajištění severního prostoru města. Vybudována byla pravděpodobně v 50. letech minulého století, kdy tyto stavby zřizovala čs. armáda na obranu proti možnému imperialistickému nepříteli. Pozorovatelna Prostějov – sever není zrovna v dobrém technickém stavu.
Ivo Rozehnal - podle www.ropiky.net, Petr Tesař, 17.8. 2007

popis

V okolí pozorovatelny jsou vysekané křoviny a jistý nadšenec z Prostějova uvažuje o opravě této stavby.
    Jiří Doupal , 9.6. 2009