Jeskyně Kůlna je součástí Sloupsko-šošůvských jeskyní, už v roce 1880 zde archeolog J. Wankel našel stopy po pravěkém osídlení. Za 2. sv. války zde byla nacistická podzemní továrna. Po roce 1961 další významné archeologické nálezy.
interiér jeskyně Kůlny
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Jeskyně Kůlna ležící nedaleko obce Sloup je významnou památkou v historii vývoje lidstva. Bylo tu zjištěno sídliště pravěkého člověka. Dnes je součástí prohlídky Sloupsko-šošůvských jeskyní, když prohlídka těchto jeskyní zde končí proraženým východem. Místo leží na žluté a červené turistické značce, která vede přes obec Sloup celým Moravským krasem.
Ivo Rozehnal, 16.8. 2007

historie

V roce 1880 zde objevil Jindřich Wankel stopy osídlení pračlověkem. Výzkumy pokračovaly Martinem Křížem v letech 1881–85 a v r. 1891. Ten také objevil nový jeskyní systém, který dnes nese jeho název. Archeologický výzkum zjistil osídlení v neolitu a ml. paleolitu. Výzkum tu prováděl r. 1902 i Karel Absolon, nejvýznamější postava z historie průzkumu Moravského krasu. Zvláštní kapitolou byly válečné roky 2. sv. války, kdy byla podlaha jeskyně

Ivo Rozehnal - podle encyklopedie.seznam.cz, 16.8. 2007

popis

Kůlna je mohutná tunelovitá jeskyně v severní části Moravského krasu. Délka činí kolem 90 m, mohutný vstup je asi 40 m široký a téměř 9 m vysoký. Součástí Kůlny jsou i Křížové jeskyně, které však nejsou však zpřístupněny (nebezpečný propasťovytý systém).

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.