Kostel sv. Ondřeje postaven patrně v r.1551, kdy nahradil starší zchátralý kostel. Na přelomu 16. a 17. stol. je správě protestantů, poté jezuitů. Jednoduchá roubená stavba s krytou palačí a malou věží. Národní kulturní památka.
kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Ačkoliv je podbeskydská obec Hodslavice známá především jako rodiště „učitele národa“ Františka Palackého, její největší architektonickou vzácností a památkou je dřevěný římskokatolický kostelík sv. Ondřeje. Ten se nachází ve středu obce, několik málo metrů jižněji od Památníku a rodného domu F. Palackého.

Hostorie dřevěného kostelíka sv. Ondřeje
    Přesné datum založení kostela sv. Ondřeje není známo. Jako datum postavení se uvádí letopočet 1551, což je letopočet, který je vyryt na jednom z věžních trámů. Je-li to však pravda dnes již nezjistíme. Trám může pocházet z opravy věže a kostel tak může být starší, či samotná věž mohla být přistavěna později. Samotný kostel prý podle vyprávění nahradil starší zchátralý kostelík. Na přelomu 16. a 17. století je kostel ve správě protestantů, od

Jan P. Štěpánek s využitém webu a Průvodce Moravou a Slezskem (okres Nový Jičín a okres Frýdek-Místek), 6.7. 2007

popis

Kostel sv. Ondřeje je tvořen jednolodní roubenou stavbou obitou prkny, která je orientována přibližně ve směru západ - východ (s mírným vychýlením). Východní stranu zakončuje úzký ustoupený presbytář k němuž a hlavní lodi se na severu přimyká obdélná sakristie. Přední, vstupní stranu a boky lodě kryje tradiční krytá podsíň, lidově označovaná jako sobota. Na severní straně se nachází kryté schodiště na kúr. Nad hřebenem strmé, šindelem kryté