Přistoupim

Svatováclavské šance
Raně středověké (konec 8., 9. stol.) dvoudílné hradiště o rozloze 7,5ha. Zachován jižní val (2,5m) centrálního hradiště s mohutnou roklí. Dnes zemědělsky využívané prostranství.
Plocha hradiště - val v jižním oblouku hradiště
Graficke pismenko Lokalitu hradiště Přistoupim – půdorysem připonající nepravidelný pětiúhelník – je velice snadné určit již z mnohalikometrové vzdálenosti. Na vrcholu jen pár set metrů severně totiž stojí pro Český Brod a okolí tolik typická dvojice rozhlasových vysílačů. Poloha raně středověkého (konec 8., průběh 9. století) hradiště je od západu, severu i východu vymezena prudce klesajícími svahy. Tato lokalita byla navíc fortifikována valem; ten se však nejlépe dochoval ve svém jižním a jihovýchodním průběhu. Jeho výška (až 2,5m) je umocněna velmi hlubokou přiléhající roklí, která je pravděpodobně pozůstatkem původního příkopu, rozdělující toto původně dvojdílné hradiště. Zatímco ...