Panské sídlo vzniklo asi v průběhu 14. století. Kolem r. 1400 byla původní tvrz přestavěna v reprezentativní sídlo pražského měšťana. Ves Jiřice byla založena před polovinou 11. století. Od 14. stol. majetkem pražských měšťanů.
Jižní strana s okosenou vpadlinou pro padací most
Graficke pismenko Ves Jiřice se zbytky tvrze leží ve Středočeském kraji na silnici č. 101 mezi Kostelcem nad Labem a Neratovicemi, asi 9 kilometrů severně od okraje Prahy. Pozůstatky samotné tvrze se nacházejí v severní části vsi vlevo za restaurací na parcelách soukromých domků (především č.p. 25 a 26) a nejsou proto bohužel volně přístupné. Pokud ale budete mít štěstí a zastihnete majitele, rádi Vám umožní prohlídku a focení.
Filip Matoušek, 16.6. 2005

Historie a popis zbytků tvrze
    Samotná ves Jiřice je jistě velmi starého založení a podle historických pramenů, konkrétně falza z 12. století, měla vzniknout již před polovinou 11. století. Byla po dlouhou dobu v držení staroboleslavské kapituly a někdy od 14. století se stala majetkem pražských měšťanů Františka Rokycanského a Hanze Rosta. V dalších desetiletích se majitelé poměrně často střídali a nakonec se Jiřice staly za císaře Rudolfa II. roku 1584 součástí komorního