První zpráva o tvrzi Kaplířů ze Sulevic, tedy pana Buška, pochází z r. 1397. Tvrz byla obklopena vodním příkopem, hospodářským dvorem, pivovarem a sladovnou. Koncem 16. stol. ji Jan z Valdštejna přestavěl na renesanční zámeček. V přestavěné podobě stojí dodnes.
Celkový pohled téměř od východu
Dochovaná budova tvrze na jihozápadním okraji vsi Bílý Újezd, která je místní částí obce Velemín, asi 6 km severozápadně od Lovosic.
Filip Matoušek, 7.4. 2005

historie

První historické zmínky o Újezdu se objevují již v roce 1267 v predikátech zemanů Bojslava a Přeslava z Újezda. Ve 14. století patřilo zboží Kaplířům ze Sulevic, kteří založili po roce 1433 i blízký hrad Ostrý nad Milešovem. V letech 1474-86 se po Újezdu píše Kamarét Kaplíř ze Sulevic, který jej později roku 1505 předal jako věno své dceři Martě, manželce Jindřicha Vencelíka z Vrchovišť. Ten ale zboží již roku 1508 prodal Albrechtu z Kolovrat, v

Kolektiv: Encyklopedie českých tvrzí, I. díl, ARGO 1997., 8.4. 2005