Dnes zaniklý zámek byl původně tvrzí kterou v letech 1684-97 nechal v barokní zámek přestavět Václav Leopold Gussnar z Komorné. Po válce zámek zchátral, a 1958 byl zbořen.
Pohled do míst, kde stával zámek Třebovice
Graficke pismenko Nejstarší písemná zmínka o tvrzi v Třebovicích, která patřila Benešovi z Kravař, je zaznamenána v listině o rozdělení opavského knížectví z roku 1377. V roce 1424 tuto tvrz spolu s dvorem, mlýnem a ostatním příslušenstvím zapsal Jan Jičínský z Kravař své manželce - opavské kněžně Anežce. Po jeho smrti přešly Třebovice do majetku opavských knížat, z nichž Václav je dal ještě s Porubou a Svinovem do dědičného užívání bratrům Janovi a Matějovi Sobkovi z Kornic. Z dalších majitelů si připomeňme také Štěpána Střelu mladšího z Chechle, který vlastnil Třebovice v roce 1451. Po něm je zdědil jeho syn Jiří. ...
web, jps7 (upr. red.), 9.1. 2005

61-62 Ostravsko