Moje místa 0
Komplex bývalého kláštera, kostela Všech svatých a ambitu s loretánskou kaplí, postavený v letech 1627–1730. Sídlo významné latinské školy (do 80. let 19. stol.), od 1787 hlavní farní kostel města. Po roce 1950 archiv a museum, které tu sídlí dodnes.
Graficke pismenko Bývalý klášter a kostel Všech svatých stojí západně od někdejšího hrazeného města, na náměstí Osvobození. V klášteře sídlí muzeum se zajímavými historickými a především přírodovědnými expozicemi. V loretánském ambitu se pořádají příležitostné akce a výstavy. Rekonstruovaná klášterní zahrada nabízí možnost krátkodobé rekreace, nachází se tu i Klášterní vinárna. Parkování v okolí bezplatné, od okružní křižovatky na silnici II/262 (Děčínská) po ulici Paní Zdislavy asi 100 m východně.
Od vlakového i autobusového nádraží necelý kilometr k severu příjemnou pěší cestou přes řetězovou lávku nad Ploučnicí a kolem stadionu k domu kultury, odtud po schodech a úzkým průchodem přímo ke kapli Nejsvětější Trojice.
29.11. 2008

Klášter obutých augustiniánů s kostelem Všech svatých v České Lípě
    Na západním předměstí jednoho z center svého vévodství dal Albrecht z Valdštejna stavět klášter obutých augustiniánů, které přivedl do města, aby zajistili jeho rekatolizaci a zvýšili úroveň zdejšího školství. Stavba začala po oficiálním založení kláštera 12. 3. 1627. Zprvu byl stavěn kostel Všech svatých a navazující trojkřídlý konvent, stavbu nepříznivě ovlivnila Valdštejnova smrt v Chebu roku 1634. Po skončení třicetileté války stavba znovu

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, 29.11. 2008