Národní sad je unikátní soubor pomníků a soch na neodtěžené části kopce Kotouče ve Štramberku, z doby vzniku našeho státu. Slavnostně otevřen 6. 8. 1922. V místě zbytek hrádku a jeskyně Šipka s archeologickými nálezy. Původně poutní místo jezuitů s dvěma nedochovanými kostely.
Mohyla T.G.Masaryka
Graficke pismenko Jednou z poněkud opomíjených turistických míst města Štramberk je lokalita kopce Kotouče, který stojí naproti městečku s dominantní Trúbou. Jižní část kopce je odtěžena a tvoří obrovský lom vápence. Severní část je zalesněna a ukrývá tzv. Národní sad. Jde o soubor pomníků hlavních představitelů našeho národa v období zrodu naší republiky. Celou trasu lemuje naučná stezka Lašská - Štramberk a k místu vedou i značené turistické trasy. V této lokalitě je i NPP Šipka se stejnojmennou jeskyní, známou nálezy pozůstatků předka člověka.
5.7. 2019

historie

Národní sad je unikátní přírodní galerie soch a pomníků. Vznikl na podnět MUDr. Adolfa Hrstky. Slavnostní otevření proběhlo 6. 8. 1922. Zaujímá severní část kopce Kotouče. Ten je tvořen vápencem z období mladší jury. V jižní části vznikl roku 1880 lom, který do dnešních dnů odtěžil téměř dvě třetiny celé hory. Původně na Kotouči působili jezuité, kteří zde postavili dva kostely, nazvali horu Olivetskou a vytvořili jeskyni s Božím hrobem a

Rozehnal Ivo - zdroje: info v místě, web stramberk.info, Mapy.cz, www.lasska-brana.cz, 5.7. 2019