Stavba fortu byla zahájena koncem podzimu r. 1850. V r. 1854 přibyly dřevěné sruby s příručními prachárnami. K zesílení opevnění došlo r. 1866. V té době měl 14 děl a sloužilo zde 230 mužů. Později pevnůstka postupně chátrala. V 90. l. 19. stol. byla srovnána se zemí a nezůstaly po ní žádné stopy.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Obec Křelov-Břuchotín leží v okrese Olomouc severozápadně od města Olomouc. Fort XIX se nacházel severně od Křelova, dnes již po něm nejsou patrné žádné stopy, tudíž ani jeho přesné umístění není známo. U Křelova se však nacházejí i turisticky atraktivní pevnůstky, fort XX a veřejnosti zpřístupněný fort XVII.

historie

Severně od Křelova byla vybudována zemní (provizorní) pevnůstka, která měla chránit boční palbou nedaleké forty XVIII a XX. Její výstavba byla zahájena koncem podzimu roku 1850, v době zhoršujících se vztahů mezi Pruskem a Rakouskem-Uherskem. Koncem roku 1850 měla pevnůstka podobu mohutného valu s palisádou, před nímž se nacházel příkop. V té době byla pevnůstka vyzbrojena pěti děly a sloužilo zde 40 mužů. O důležitosti této pevnůstky vypovídá