Socha krále Přemysla Otakara II., první v Čechách i v Evropě, byla slavnostně odhalena 8. září 2012 při oslavách 750. let od založení města. Železnou sochu, částečně pozlacenou, vyrobil umělecký kovář Karel Bureš. Projekt realizovalo občanské sdružení Pomník zakladateli města.

Socha Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě

Železná socha Přemysla Otakara II. byla slavnostně odhalena 8. září 2012 u příležitosti 750 let od založení města. Autorem sochy je umělecký kovář a sochař Karel Bureš. Projekt realizovalo občanské sdružení Pomník zakladateli města, náklady na sochu byly pokryty z veřejné sbírky, do které přispěli i někteří významní politici, mj. Miloš Zeman a Vít Bárta. V soše jsou uloženy ostatky z pohřbu krále Přemysla Otakara II., konkrétně kousky dřeva z rakve krále. Na vyrobení sochy použil autor 300 kg železa a 1-2 g zlata. Realizaci sochy předcházel spor o jejím umístění. Nakonec byla vybrána lokalita před Pražskou branou v Havlíčkových sadech. I s tímto umístěním bylo mnoho lidí nespokojeno, argumentovalo, že na tomto místě král hraje ...
Vojtěch Barcal, doplněno redakcí podle http://mesto.vysoke-myto.cz; http://pardubice.idnes.cz, 5.7. 2013

popis

Jedná se o sochu v nadživotní velikosti (2,5 m), která je umístěna před Pražskou branou v centru Vysokého Mýta. Je zhotovena ze železa, královské atributy jsou pozlaceny, například přilba a pečeť. Podstavec je vyroben z růžové žuly. Král drží v podpaží listinu o založení města Vysokého Mýta. Na podstavci jsou napsána jména těch, kteří na sochu přispěli.

pomník, památník
    Pardubický kraj