Moje místa 0
Tvrz, poprvé zmiňovaná v r. 1398. Poškozena za bojů Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem v r. 1467. V 16. st. upravena renesančně. Poničená za švédských válek. Po opravě sloužila jako tančírna, v 19. st. jako škola a později byty.

dějiny

Graficke pismenko Ves Unčovice držela roku 1348 předpokládaná zakladatelka tvrze Judita z Vildenberka a po ní její syn Ješek z Lipé a Pirkenštejna a jeho potomci až do roku 1447. Husitské války tvrz přečkala v dobrém stavu zřejmě díky svému majiteli Hynku Ptáčkovi z Pirkenštejna, známému kališnickému pánu. Pohromou pro tvrz byly česko-uherské války poděbradské éry, za nichž byla roku 1467 zpustošena a v troskách ležela ještě roku 1491. Před rokem 1499 ji nechala Markéta z Vranova obnovit a v podstatě do dnešní goticko-renesanční podoby ji zformovali mezi lety 1499 a 1546 Hanuš Haugvic z Biskupic a jeho syn Václav. Renesanční úpravy ...

popis
    Původní tvrz v Unčovicích náležela zřejmě k typu "motte" - pahorek vejčitého tvaru o nejdelších rozměrech 40 a 26 m byl zřejmě navršen uměle a obklopoval jel zčásti dochovaný příkop o šířce cca 15 m. Uprostřed pahorku obehnaného palisádou stála obytná věž, pravděpodobně převážně dřevěné konstrukce. Zda byly zbytky původního sídla nějak využity při pozdně gotické přestavbě nelze bez hloubkového průzkumu určit. Dnes jednopatrová podsklepená