Nový zámek postaven poč. 20. stol. za hraběte Hanse Ernsta von Berchem–Haimhausena podle projektu vídeňského architekta R. Feldscharka. Po válce byl sídlem vojenské roty a stejně jako park vojenským prostorem. Od roku 1990 v majetku Chodové Plané.
Východní křídlo
Pohled na východní křídlo zámku od jihu.
© Luděk Pitter 04/2007
V uzavřeném areálu v jihozápadní části Chodové Plané při jižním okraji původně anglického parku se nachází nový zámek. Rozsáhlý park založil hrabě Hans Ernst von Berchem-Haimhausen ještě před stavbou zámku a zahrnuje v sobě i starý židovský hřbitov. Na území parku původně stála řada romantických staveb, bohužel tyto stavby po válce zanikly. Samotný prostor okolo zámku je nepřístupný, osazen cedulemi zákazu vstupu a ve výhledu na něj brání vzrostlé stromy, takže v létě není téměř vidět. I samotné práce na rekonstrukci probíhají velmi nepravidelně, protože brána je neustále zamčená.

Mohutná obdélná budova s vystupujícími rizality, pseudobarokní fasádou a střední věží.

historie

Přípravy na stavbu nového zámky byly zahájeny již v 70. letech 19. stol. za Jana Arnošta. Nejmladší sídlo v Chodové Plané, novorenesanční zámek, ale vznikl až za hraběte Hanse Ernsta von Berchem–Haimhausena v letech 1902 až 1904 podle projektu vídeňského architekta R. Feldscharka. Postavil jej plánský architekt Thomas Thuner. Po válce přešel zámek do majetku státu a v 50. letech se zámek i velká část parku stala vojenským prostorem a byl obsazen plánskou rotou Pohraniční stráže. Vojenský útvar zde působil až do roku 1990. Dnes je zámek v majetku Chodové Plané a je pomalu rekonstruován.

L.P. (Procházka Z.: Plánsko a Tachovsko, Historicko-turistický průvodce č. 17, Nakladatelství českého lesa, 2002), 7.5. 2007

Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Chodová Planá