Zřícenina hradu založeného v 1. polovině 13. století. Roku 1316 majitel Beneda z Volfštejna. Do roku 1460 je hrad v držení pánů jeho rodu, poté jej získal do majetku sousední hrad Třebel. Volfštejn ztratil význam roku 1470 za bojů Zelenohorské jednoty s vojsky krále Jiřího z Poděbrad. Poté je pustý.
čtyřhranný objekt a bergfrit

VOLFŠTEIN HRAD.

Nad městečkem Černošínem zdvihá se znenáhla krajina, až pak se končí tato výšina dvěma hřbety, kterým oběma se říká Vlčí hory (Wolfsberg). Zadní z nich porostlý jest krásným lesem, přední z nich jest na bocích z části lesem, z části pastvinou a souvisí se zadní horou plání, na níž jest osada Wolfsberg. Pod ní na konci předního návrší stojí zříceniny hradu Volfšteina. Cesta ke hradu vedoucí borovým lesem jest příjemnou procházkou. Nevelký kus před hradem u samé cesty jest malá ostrožna, na níž bylo kamenné opevnění ku bránění přístupu. Před samým hradem otáčí se cesta a jde po celé délce hradiště jako pravostranná cesta a pak kolem hradu na jihovýchodní straně až k bývalému vchodu, který byl na oné straně, která nehledí k Černošínu. Tam, kde se cesta u konce hradu náhle otočila, jest jáma při cestě náspem otočená; bezpochyby to byla ...
August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.13), 20.8. 2002

historie

Hrad Volfštejn stával nad městečkem Černošínem mezi hřbety Vlčí hory, nedaleko pozdější významné cesty ze Stříbra k Plané a Chebu. Páni z Volfštejna byli jednou z větví, které se odštěpily z rodu majitelů Svojšína a byli tak příbuzní i s držiteli Třebele. Svědčí o tom jak záliba v určitých jménech (Ctibor, Beneda, Oldřich, Vilém), tak i stejný erb (tři příčné pruhy). Klenotem byla vlčí hlava,

Vilém a Jan Žižka
    Mladý Vilém z Volfštejna se při pobytu v Praze přátelil s Janem Žižkou z Trocnova a oba se zde ucházeli o přízeň stejné slečny, která si vzala za muže Viléma. Tím začalo nepřátelství pána z Volfštejna a Žižky až tak, že při křtu první dcerky Ludmily při hostině přemohla Žižku zlost a udeřil Viléma do obličeje pečenou srnčí kýtou. Za husitských válek obléhal Žižka se svým vojskem hrad Volfštejn a

F.A. HEBER
    Obrázek