Pozdně barokní, částečně klasicistní zámek postavený nejspíše za Zikmunda Heimhausena koncem 18. stol. chátrající uprostřed zanikajícího parku. Jeden ze třech zámků postavený v této oblasti za Heimhausenů.
Západní nároží
© Luděk Pitter 02/2007
Jánský zámek – Johanneshof nebo také Kastnerův zámeček, Kastner Schlösschen, některými pokládaný za nejstarší, chátrá uprostřed zpustlého a zanikajícího parku hned na začátku Broumova, nalevo od silnice II/201 při příjezdu do Broumova od Chodové Plané.
Dříve poblíž zámečku stávala socha sv. Jana Nepomuckého, kterou zde bohužel dnes již nenajdeme. Právě v souvislosti s touto sochou získal zámeček jméno Jánský.
L.P. (Procházka Z.: Český les - Tachovsko, Historicko-turistický průvodce č. 2, Nakladatelství českého lesa, 1994), 7.3. 2007

historie

Ves Broumov patrně vznikla již ve 14. stol., kdy byla v manství k tachovskému hradu. V roce 1 523 je v souvislostí s Broumovem připomínán Arnošt ze Štokova a po něm Kečové z Kečova, kteří jsou zmiňováni také v souvislosti s Chodovou Planou. Po nich se majitelem stal Oldřich z Erkenbrechtshausu. Roku 1559 se majiteli panství v Chodové plané stali Širndingerové ze Širndingu a s nimi byl krátce spjat i osud Broumova. Po

L.P. (Procházka Z.: Plánsko a Tachovsko, Historicko-turistický průvodce č. 17, Nakladatelství českého lesa, 2002), 8.3. 2007

popis

Jedná se o obdélníkovou patrovou budovu, postavenou v pozdně barokním a klasicistním slohu. Severní i jižní průčelí je sedmiosé, východní a západní čtyřosé. V přístavku přibližně uprostřed jižního průčelí je umístěno sociální zařízení. V přízemí prochází středem zámku ve směru severojižním dlouhá chodba s nevýraznými portály na obou koncích. Při jižní straně schodiště do malého sklepa a

L.P. (Úlovec Jiří: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M), 8.3. 2007

Půdorys místa

Plán přízemí, Broumov (Tachov), plán přízemí tzv. Jánského zámečku. Šrafovaně značeno předpoklááané barokní zdivo, mladší konstrukce neznačeny. Stav z 2. srpna 1988, zaměření a kresba autor.
    Úlovec Jiří: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M
    Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Broumov