Ve vsi Kořen stojí dva zámečky. Starší z 18. stol. a nový pocházející z roku 1886, který si nechali vystavět tehdejší kořenští majitelé Hustolesovi.
Kořen-nový zámek
Malá ves Kořen, nyní místní část obce Olbramov, je dostupná slepou silničkou III. třídy, která odbočuje ve vsi Vysoké Jamné ze silnice II/201 k jihu. Vsí prochází dálková, modře značená turistická trasa od Tachova a Plané do Konstantinových Lázní a dále na Plzeňsko, kde v obci Čeminy končí na červené značce. Oblast leží mimo železniční síť.
21.7. 2016
popis

Nový zámek stojí ve stráni nad starší kapličkou zasvěcenou sv. Janu Nepomuckému. Počátkem 20. století přibylo další patro a budova získala současný novoklasicistní kabátek. V současnosti se jedná o dvoupatrovou budovu čtvercového půdorysu krytou valbovou střechou ukončenou plechovou vížkou na hřebeni. Na východním průčelí je vstupní schodiště kryté stříškou s tympanonem nesenou dvěma sloupy.

historie

Nový zámek pochází z roku 1886. Nechali si ho vystavět tehdejší kořenští majitelé Hustolesovi. V době výstavby měl zámek jedno poschodí. Počátkem 20. století přibylo další patro a budova získala současný novoklasicistní kabátek. Již od druhé poloviny 20. století sloužil zámek k obytným účelům. Ves Kořen, dříve zvaná německy Kurschin, je prvně doložena r. 1379. Ještě po 1. světové válce mívala asi 300 obyvatel, avšak vesměs německé národnosti. Po 2. světové válce se proto prakticky vylidnila. Dnes je to jen osada s desítkou stálých obyvatel, která je místní částí obce Olbramov.

Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Kořen