Kostel založený před rokem 1350, v první polovině 18. stol. vyhořel, ale krátce na to byl obnoven v barokním stylu. Později již jen opravován.
Od jihovýchodu
Vpravo presbytář, nad jehož přední částí se tyčí věž
© Luděk Pitter 04/2007
Kostel sv. Jana Křtitele stojí hned na začátku Chodové Plané při silnici ve směru od Chebu. Kostel je situován na menším návrší.
popis

Jako autor projektu kostela sv. Jana Křtitele je uváděn architekt V. Hausman. Kostel je jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem, nad ním věž. Fasáda členěna pilastry, západní průčelí a průčelí oratoří s trojúhelníkovým štítem.

L.P. (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, [A/J], Academia, 1977), 7.5. 2007

historie

Kostel sv. Jana Křtitele je poprvé vzpomínán roku 1350, ale svým založením je pravděpodobně ještě starší. V roce 1733 při rozsáhlém požáru, který postihl Chodovou Planou, vyhořel. Byl však v letech 1748 – 1753 za Zikmunda z Heimhausenu prakticky znovu postaven. Později byl již jen opravován bez výraznějšího vlivu na jeho vzhled.

Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Chodová Planá