Budova Obchodního mlýna s mlýnským náhonem a dvorem. Umělý náhon snad pochází z konce 14. století. Po vybudování teplovodu, zatrubením toku a zúžením průtokového kanálu zůstalo dnes jen torzo původního náhonu.
mlýn od silnice
Graficke pismenko V severovýchodní části Týniště nad Orlicí, kde přes struhu Alba přechází ulice T. G. Masaryka, se nachází Obchodní mlýn. V současné době je na něm cedule „K PRONÁJMU“. Nic ostatního se nám bohužel o mlýnu nepodařilo zjistit, ani na internetových stránkách. Významnou součástí struhy Alby byla její odlehčovací větev, odbočka vedená středem města jako umělý náhon pro původní „dolní“ mlýn z konce 14. století, z nějž byla v r. 1911 vybudována městská elektrárna, která je v současnosti již zbořená. Není známo, kdy a jak vznikl název Alba. Obecně se v kronikách píše jen jako o „struze“. První zmínka o „svodnici“ Alba okolo rybníku Voklika ...
rodo chrozit - z infa historie města , 27.1. 2011

mlýn