Terénní zbytky nevelkého sídla založeného ve 13. století a zaniklého požárem ve století 14. Tvořilo jej lehce opevněné jádro oddělené od šíje valem a příkopem. Hnavní stavbou byla dřevěná věž na kamenné podezdívce.
Místo, kde stával hrádek, se nalézá na Zámeckém vrchu asi 1 km po modré turistické značce od Stárkova k jihozápadu.
28.5. 2002

historie

Hrad či tvrz Bystrý byl podle archeologických nálezů založen ve 13. století a zanikl požárem již ve 14. století. Tím bylo vyvráceno Sedláčkovo ztotožnění Bystrého s hrádkem Matěje Salavy z Lípy z r. 1415. Jediná prokazatelná zmínka v pramenech pochází z roku 1534, kdy je uváděn „Bystrý hrad zbořený“.

popis

Nenáročná stavba na pomezí hradu a tvrze sloužila spíše strážním a obranným účelům než jako panské sídlo, snad proto se zmínka o ní nedochovala ani v predikátu některého z majitelů. Zhruba kapkovitému jádru za šíjovým příkopem a valem dominuje plošina po čtverhranné dřevěné stavbě s kamennou podezdívkou. Opevnění bylo lehčího charakteru, pravděpodobně pouze dřevěné.

Náchod  (NA)
    Stárkov