Moje místa 0
Reliéf tvrziště ze 14.století stojící na místě pravěké lokality kultury lužických popelnicových polí z pozdní doby bronzové, nad severní části obce.
Celkový pohled od severozápadu na jádro tvrze
© Roman Řezáč 03/2008
Graficke pismenko Tvrziště se nachází na plochém výběžku se skalnatým ukončením, který vybíhá z náhorní planiny od severu a končí nad hlavní silnicí procházející obcí. Místo je pak po bocích sevřeno ulicemi Nádražní a Krb. Ze čtvrté strany pak výběžek ve vzdálenosti necelých 200 m od tvrziště přetínají železniční koleje. K místu je nejjednodušší dostat se přes louku od nádraží nebo cestou vedoucí po úbočí z ulice Krb.

historie

Pravěká historie lokality je zmíněná v popisu, středověká historie je pak stále zahalena tajemstvím. O tvrzi se zmínky nikde zatím nenašly, ví se jen, že ves Brankovice byla v držení nižší šlechty, konkrétně Viléma v první polovině 14. století. Koncem století okolní zboží a tedy i Brankovice skupovali Hechtové z Rosic a patrně tehdy byla tvrz i opuštěna

popis

Předem je třeba upozornit, že výběžek byl osídlený již v pravěku a jsou zde potvrzeny nálezy kultury lužických popelnicových polí z pozdní doby bronzové. Pravěká lokalita zaujímala plochu přibližně 110 x 70 m. Její opevnění se však nedochovalo, ale dá se usoudit, že bylo sekundárně využito k obraně ve středověku, kdy v severním cípu lokality byla založena tvrz. Tvrz měla nejspíš jednoduché utváření se čtvercovým jádrem, které obklopoval příkop a