Hřbitov pro vojáky olomoucké posádky a jejich rodinné příslušníky byl zřízen na konci 19. stol. severně od obecního hřbitova v tehdy samostatném Černovíře. Příhodná byla blízkost vojenské nemocnice na Klášterním Hradisku. V současnosti začíná obnova.
Centrální hřbitovní kaple
Graficke pismenko Hřbitov je přístupný bezejmennou cestou, která odbočuje z ulice Na vlčinci podél západní zdi černovírského hřbitova. V současnosti je zbaven náletové zeleně, dosud volně přístupný. Nejbližší zastávkou MHD je Farmak (linky 15, 21, 22), od Klášterního Hradiska sem lze dojít cestou mezi zahrádkami a kolem zemědělské průmyslovky. Možnost parkování u vstupní brány černovírského hřbitova.

popis

Hřbitov je ohrazen plaňkovým plotem na kamenných sloupcích. Uprostřed obdélného prostranství stojí centrální otevřená kaple. Téměř všechny náhrobky byly v posledních desetiletích odcizeny, zachovaly se jen bosňácké v jihovýchodní části hřbitova, vyrobené z materiálu, nepoužitelného pro stavby okolních domků...

pomník, památník
     Olomouc  (OL)