Městečko, vzniklé na opyši hradního ostrohu, zahrnuje dodnes zachované podstatné prvky opevnění ze 14. století. Domy po mnoha požárech pocházejí dnes převážně z 18. a 19. století. Na řadě z nich se zachovaly hrázděné či roubené části. Město je považováno za nejmenší v České republice.
Pohled na město z cesty k loretě
Graficke pismenko Rabštejn leží přibližně v polovině cesty z Žihle (kde je nejbližší železniční stanice) do Manětína. Obě městečka jsou vzdálena asi 7 km. Přes Rabštejn prochází několik turistických značek, cyklisté se musí připravit na náročné stoupání z údolí Střely oběma směry. Turistické zázemí v městečku je minimální, každodenně nabízí teplou stravu jen ranč Havraní kámen v údolí jižně od městečka.

Rabštejn nad Střelou
    Městečko založeno pod stejnojmenným hradem pravděpodobně roku 1335 Oldřichem Pluhem. Roku 1337 obdrželo žatecké městské právo. Relativně poklidný vývoj městečka přerušila třicetiletá válka, při které tudy několikrát prošla různá vojska. Od roku 1665 patřilo Poettingům, kteří provedli zásadní barokní úpravy (zámek, klášter, loreta). Z období jejich vlády se dochovaly nejstarší roubené domy, starší (zřejmě rovněž polodřevěná) zástavba podlehla

popis

Městečko se v podstatě soustřeďuje podél hlavní komunikace od bývalé Horní brány (mezi oběma hrady) k mostu přes Střelu. Na silně svažitém terénu je rozvinuto i nepravidelné náměstí, ostatní uličky jsou krátké, mezi jednotlivými domky ke hranám srázu. Do organismu městečka dodnes významně zasahuje gotické opevnění, zejména koridor mezi náměstím a někdejší Dolní branou.