Rodný dům významného českého historika a politika Františka Palackého. Původně evangelická škola, kterou vystavěl Palackého otec Jiří. Od r. 1978 je objekt kulturní památkou. Dnes expozice o životě a díle F. Palackého a historii obce.
Rodný dům Františka Palackého
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Hodslavice – obec na pomezí beskydských hor a Moravské brány. V roce 1798 se zde narodil jeden z nejvýznačnějších historiků, politiků, filosofů, ale především Čechů – František Palacký – autor významného díla Dějiny národa českého v Čechách a v Moravě, který je ne neprávem označován za učitele národa. Palacký se narodil v objektu bývalé evangelické školy č.p. 108, kterou nechal vystavět jeho otec Jiří v severním sousedství dřevěného kostelíka sv. Ondřeje. Od roku 1978 je objekt rodného domu Františka Palackého a zároveň bývalé evangelické školy národní kulturní památkou, jejímž majitelem je Muzeum Novojičínska. V roce 1998 byla ...
Jan P. Štěpánek s využitém webu a Průvodce Moravou a Slezskem (okres Nový Jičín a okres Frýdek-Místek), 6.7. 2007

pomník, památník
     Nový Jičín  (NJ)