Hrady.cz
Novobarokní trojlodní basilikální kostel Panny Marie Královny s dvouvěžovým průčelím z l.1905-08 dle projektu O. Béma. Nazýván také Jubilejním. Na výzdobě interiéru se podíleli umělci jako J. Úprka, L. Marold či K. Novák. Od r.1913 farním kostelem.
Pohled na průčelí kostela ze Stojanova náměstí
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Graficke pismenko Monumentální novobarokní dvouvěží trojlodní basiliky Korunování Panny Marie, či nověji také Panny Marie Královny, ční vysoko nad okolím jedné z moravských městských částí Ostravy – Mariánskými Horami.
Trojlodní basilikální chrám se nachází východně od někdejšího historického středu vesnice Mariánské Hory, dnes rozvíjející se městské části Ostravy, na Stojanově náměstí. Před kostelem, který je po celkové generální rekonstrukci, se nachází příjemný malý parčík.

historie

Chrám, nazývaný také jako „jubilejní“, byl postaven byl v letech 1905 až 1908 podle projektu Otokara Béma z Moravské Ostravy. Patronem celé stavby kostela se stal rakousko-uherský následník trůnu arcivévoda František Ferdinand d'Este. Monumentální stavba v novobarokním slohu vyvolávala svými velkými rozměry poměrně vášnivé debaty, či má výstavba tak velkého chrámu vůbec smysl. Zásluhou starosty Jana Maye, který v té době předsedal Spolku pro

Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003 a K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 21.5. 2007
    Název kostela
    Mnohé literatury se rozcházejí v přesné citaci názvu kostela. Původní název zněl kostel Korunování Panny Marie či Korunování Panny Marie Královny, tituly kostelů jsou však od 2. vatikánského koncilu vázány na konkrétní svátky v církevním kalendáři, proto kostel používá nyní jen titul chrám Panny Marie Královny. Patrocinium kostela se slaví 22. srpna.
    Jan P. Štěpánek, web, 21.5. 2007

popis

Chrám Panny Marie Královny je tvořen trojlodní bazilikální stavbou na půdoryse obdélníka s ustoupeným půlkruhovým presbyteriem a se dvěma čtyřbokými osově souměrnými věžemi v hlavním (jižním) průčelí. Na vnitřní, v secesním duchu laděné výzdobě interiéru se podíleli známí moravští a čeští umělci z počátku 20. století, jako byli např. malíři Joža Úprka, Luděk Marold a Zdeňka Vorlová-Vlčková či sochaři František Úprka a Karel Novák. Lustry byly