Okolo r. 1553 nechala Salomena z Janovic s manželem postavit v Doksech renesanční tvrz. Několikrát upravován a přestavován. Často střídal majitele. Valdštejnové užívali zámek až do roku 1945. Pozdější modernizace znehodnotila historické interiéry.
Zámecká věž
© Pavel Vítek 07/2005
Graficke pismenko Začátky historie zámku Doksy nejsou přesně známé. Předpokládá se, že první renesanční sídlo vzniklo na místě zámku v 1. polovině 16. stol. snad za Mikuláše Zajíce z Házmburku. Jisté je, že zámek koupil v roce 1558 Adam Berka z Dubé. Tato původní část zámku se dodnes poměrně dobře zachovala a tvoří západní křídlo dnešního zámku. Další z majitelů, Václav Berka z Dubé pokračoval v úpravách a nechal postavit další jednopatrové křídlo. Bohužel po Bílé hoře mu byl majetek konfiskován a majitelem panství se stal Albrecht z Valdštejna a Valdštejnové měli toto panství v držení až do roku 1945 i když je museli v roce 1680 ...

tvrz přestavěná na zámek
    Liberecký kraj