Na místě starší stavby, připomínané poprvé ve 14. století, byl v letech 1724–26 postaven barokní kostel. Vnitřní zařízení, výmalba kazetového stropu a klenby presbytáře soudobé. Obklopen dosud funkčním hřbitovem s márnicí, bránou a božími mukami soudobými s kostelem.
Kostelní areál od jihu
© Ivan Grisa 11/2011
Graficke pismenko Obec Zdislava získala jméno podle Zdislavy z Lemberka, svatořečené r. 1995, teprve r. 1946. Od první zmínky r. 1364 nesla německý název Schönbach. Leží na silnici III. třídy spojující Křižany na silnici II/592 a Jitravu na silnici I/13. Má železniční zastávku na trati 086 z Liberce do České Lípy a přes 270 obyvatel. Status městyse z r. 1906 byl obnoven v říjnu 2016.
Kostel dominuje jižní zdislavské návsi, obklopuje ho funkční hřbitov. U kostela zastavují nečetné autobusové spoje linky do Českého Dubu (jen v pracovních dnech), od železniční zastávky je to sem asi 1,1 km.
Interiér kostela je vzhledem k tomu, že se v něm nekonají pravidelné bohoslužby, jen velmi omezeně přístupný.

historie

Existence kostela v tehdejším Schönbachu (od roku 1946 Zdislava) se připomíná poprvé ve 14. století. Stál údajně v místech dnešní pohřební kaple (márnice) v jihovýchodním rohu dosud funkčního hřbitova. Původně byl zřejmě dřevěný, jeho stavební vývoj není znám. V letech 1724–26 byl postaven severozápadně od něj nový, poměrně velký zděný kostel. Vnější vzhled stavby je velmi prostý, hranolová věž je vtažena do půdorysu kostela. V lodi je osazen

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 27.11. 2011