Moje místa 0
Někdy v 18. stol. byla na návsi postavena malá kaple sv. Anny. V r. 1834 je doložena na císařském povinném otisku stabilního katastru. V r. 1892 a poté v r. 1989 proběhly rekonstrukce. U kaple stojí kamenný krucifix.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Ves Unčovice se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc asi 5 km jihovýchodně od města Litovel, jehož je částí. Na návsi u hlavní silnice stojí kaple sv. Anny, na jejímž průčelí nad vchodem jsou zajímavé a pro kaple neobvyklé sluneční hodiny, nad kterými je datace 1989. Na střeše je malá zvonička. U kaple stojí kamenný krucifix, který je od roku 1958 zapsán na seznam nemovitých kulturních památek. Nedaleko se nachází zachovalá goticko-renesanční tvrz.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.uncovice.info, https://cs.wikipedia.org a další., 19.1. 2016

historie

První zmínka o vsi je z roku 1349 (někdy se uvádí 1348) a její název je odvozen od jména rodu, v jehož panství se nacházela. Zřejmě někdy ve druhé polovině 18. století byla na návsi postavena kaple sv. Anny. V roce 1834 je tato stavba doložena na císařském povinném otisku stabilního katastru. Na jaře roku 1892 byla kaple opravena a omítnuta. V roce 1989 proběhla velká oprava kaple. U kaple stojí kamenný kříž z 18. století, který byl v roce 1891

Luděk Vláčil- zdroj: https://theses.cz, http://www.turistika.cz, https://cs.wikipedia.org, http://www.uncovice.info a další, 19.1. 2016