K roku 1446 je zmiňován prodej tvrze Bedřicha z Bílovic jistému Janovi z Kostelce. Zda šlo o opevněný dvorec či pevnou tvrz, již nejde nijak dokázat. Tvrziště a rybník se nacházely v severní části obce u domu čp. 12.
Rákosí a mokřina stále připomíná, že zde býval rybník, u kterého bývala tvrz.
Graficke pismenko Bílovická tvrz bývá často mylně uváděna v místech hradiště tzv. Bílovického hradu nad Běleckým mlýnem v katastru obce Zdětín. Tvrz v Bílovicích nemá s touto památkou kromě názvu nic společného. Zdejší opevněné sídlo je písemně zmiňováno roku 1446, kdy je znám tehdejší prodej. Tehdy její vlastník Bedřich z Bílovic prodal tvrz s půlkou vesnice Janovi z Kostelce. Se vší pravděpodobností se ale jednalo o dvorec opevněný v době husitských válek. Později totiž žádná písemnost tvrz nepřipomíná, pouze zprávy o dvorci. Kde však přesně stával a jakou měl podobu, se zřejmě již nikdy nedovíme.
Bílovice jsou v současné době částí obce Bílovice-Lutotín.
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 23.7. 2015

historie

Na naučné infotabuli v obci Bílovice se dovídáme, že k roku 1446 je v písemnostech zmínka o dvoru, stávajícím na místě středověké tvrze. Dvůr je uveden v souvislosti převodu majetku společně se sadem, rybníkem, polovinou řeky Romže a starodávným právem vést z řeky příkopem vodu k rybníku u něj. Podle historiků a archeologů býval tento rybník za dnešním domem čp.12.. Zbytky rybníku připomíná mokřina, která stále zárůstá rákosem.
    Rozehnal Ivo, 21.7. 2019

zaniklý